Строителен Портал - stroitelstvoto.bg предназначен за представяне и презентация на всички фирми свързани със строителна дейност
Ханиуел ЕООД
Ханиуел ЕООД
Адрес:
София, бул. Христофор Колумб 64
Телефони:
024020900, 024020932, 024029512
Уеб сайт:
E-mail:
vladimir.angelov@abv.bg
Дейност:
Доставка и внедряване на системи, продукти и компоненти за автоматизация за промишлеността, обществени сгради и бита и свързаните с това сервизни услуги
Ключови думи:
София, Доставка, автоматизация, сервизни услуги

Фирма Ханиуел започва през 1885 година, когато ученият Албърт Батс изобретява термостата и регулатора за печка с въглища. На 23 април 1886 година той основава в Минеаполис компанията Butz Thermo-ElectricRegulatorCo.и няколко седмици по-късно изобретява просто устройство, което нарича «регулатор/клапан». 

Това устройство е функционирало по следния начин: когато стаята се охлажда до зададена по-рано температура, термостатът затварял електрическата верига. Това вдигало блокировката на мотор с въздушна заглушка, моторът се завъртал, като отварял «клапана» и осигурявал подаването на въздух. В резултат на това огънят в печката се разгарял по-силно, което повишавало температурата в стаята. Когато тя се вдигнела до зададеното ниво, моторът на въздушната запушалка отново се завъртал, спирало подаването на въздух и огънят отслабвал. По този начин системата работела автоматично.Години по-късно в системите на Honeywell е прилаган този прост, но в последствие значително усъвършенстван принцип на затворената верига. 

След придобиването на патента и бизнеса на Албърт Батс през 1893 година, фирмата Consolidated Temperature Controlling Co сменя името си на Electric Heat Regulator Co. Нейната първа реклама е публикувана през 1895 година и е посветена на вече известния термостат. През 1898 година компанията е купена от В.Р. Свит и по-късно през 1916 преименувана на Minneapolis Heat Regulator Company. Разширен е асортиментът на предлаганата продукция, а също така патентован първият електрически мотор, одобрен от Underwriters Laboratories Междувременно през 1904 година в Индиана младият инженер Марк Ханиуел (Mark Honeywell) се занимава с производството на отоплителни уреди и усъвършенства отоплителен генератор. Две години по-късно Марк Ханиуел създава фирмата Honeywell Heating Specialty Co, която е специализирана в производството на отоплителни генератори за подгряване на вода. 

През 1927 година става сливане между Minneapolis Heat Regulator Company и Honeywell Heating Specialty Co. Новата компания получава името Minneapolis-Honeywell Regulator Co. и става най-големият доставчик на високо качествени часовници със скъпоценни камъни. Свит става председател на борда на директорите на новата фирма, а Ханиуел – неин президент. След това партньорите придобиват няколко предприятия, работещи в областта на автоматизацията. Между купените фирми е Brown Instrument Co – световен доставчик в областта на промишлената автоматика и индикаторите, основана от изобретателя на пирометъра. Заслугата на Едуард Браун (Edward Brown), изобретил в средата на 19 век пирометъра с въглероден прът, е в това, че неговото откритие дава възможност за извършване на точни измервания на свръхвисока температура в пещите за печене на глина и леене на метал. 

Способността на Ханиуел за непрекъснато подобряване, идва от успешно постигане на две на пръв поглед конкурентни задачи - производителност и растеж. Нашите глобални процеси „Възможности”
са основните вътрешни бизнес процеси на Ханиуел, които движат ефективността и качеството на услугите. „Възможности” изнесе продукти и услуги на пазара от световна класа, по-бързо и по-рентабилно
за нашите клиенти.